granok-warrior_wide

Wildstar online – världens stöddigaste mmo

Häromdagen stötte jag på spelet Wildstar under mitt vardagliga Internet-surfande. Jag hade aldrig tidigare hört talas eller läst om det någonstans. Så nyfiken som man ibland kan vara bestämde jag mig för att ta reda på mer. Det jag hittade var ett mmorpg i utvecklingsfasen som utnämner sig själv som en kommande stjärna bland mmo Hall of Fame. Wildstar utvecklas av Carbine Studios som ägs av koreanska mmo-giganten NCsoft, känd för populära Guild Wars-serien. Chansen att lyckas med detta minst sagt ambitiösa mål känns också större än vanligt då Carbine Studios består av talang från bland annat World of Warcraft och Everquest-serien, men även för att de fokuserar på en lättsammare ton i spelets story där man till viss del driver med genren som den ser ut idag. Att man dessutom sneglat oförskämt länge på konkurrerande spel och saxat både designelement och spelmekanik får ses som ödmjukhet och smicker. Med en ”ett spel för spelare, av spelare” attityd hoppas de slå igenom med Wildstar och medans det rullar in för beta-testning är Carbine Studios inte snåla med att publicera introducerande trailers för att trumma upp intresset rejält hos mmo-rävar, gamla som unga.

Så vad handlar Wildstar om? Jo, i denna sci-fi, fantasy värld hamnar du mitt uppe i en intergalaktisk konflikt mellan de laglösa Exiles och imperiska Dominion i deras kamp om den nyligen upptäckta planeten Nexus. Än så länge finns sex stycken spelbara raser, tre på varsin sida och ifall du hade väntat dig de klassiska stereotyperna som dvärgar, alver och orcher kan du istället tänka dig en skara flummiga varelser. I Wildstar existerar bland annat de stora, hårdhudade legoknektarna Granok, de mekaniska, humorlösa mördarmaskinerna Mechari och det lilla träd kramande ekorre-folket Aurin.

Målet för the Exiles på Nexus är att bosätta och försäkra sig en framtid för dig och ditt folk som alla har blivit utkastade på rymdgatorna från sina hemplaneter av de härskande Dominion som leds av ett gäng högfärdiga människor, vars enda mål är att ta planeten för sig själva och sparka på de andra raserna under tiden. Carbine Studios lovar ett rikt innehåll med raids och pvp för dig och dina vänner och ett intressant nytt profession-system som går ut på att du väljer din väg att upptäcka planeten på, dvs. genom utforskning, vetenskap, stadsbygge eller bara genom rent våld.

Frågan är nu, kommer Wildstar hamna bland de stora mmo giganterna som World of Warcraft och Guild Wars eller kommer det att sakta men säkert glömmas bort som en ostbåge som legat alldeles för länge under soffan? Än så länge känns storyn lite platt och hur spelets stridsmekanik ser ut är än så länge okänt. Under tiden duger den extremt svulstiga trailer där ordet ”epic” nämns minst tio gånger.

Wildstar kommer att visas upp första gången för allmänheten på Pax Prime i augusti och jag väntar otåligt på att se mer utav detta spel. Vi får hoppas att Carbine Studios levererar hälften av vad de lovar ifall de vill att Wildstar ska finnas kvar på sina spelares hårddiskar och inte bli övertrampade av de stora mmo-elefanterna.