Google vill spela med dig

Google-Play-Games-logo

Det mobila operativsystemet Android har länge lidit av en ganska brutal versionsfragmentering. Detta innebär att den som utvecklar appar och spel till Googles öppna mjukvara vet mycket lite om sina tänkta kunders enhetsprestanda. Med en ohygglig mängd olika mobiltillverkare är det nästan omöjligt att optimera sin kod för olika processorer, skärmstorlekar, minneskapaciteter och så vidare.  Dessutom använder en betydande del mobilanvändare Android-versioner som pushar tre år. Givetvis måste detta obligatoriskt jämföras mot Apples iOS där över 90 procent uppgraderat till den senaste versionen och där det minimala antalet telefonmodeller är mycket lättare att hantera. Ett stort problem för Google som de borde ha sett i horisonten för flera år sedan.

Detta har lett till att giganter som Samsung, LG och andra skapat egna marknadsplatser för sina enheter med kurerade topplistor och reklamplatser. Alltså minskas exponeringen av Googles egna Play butik och relationen mellan användaren och Google försvagas. Tänk själv på hur självklar App Store är för Apple användare och hur vad du laddar ner påverkas av vad som föreslås där när du bläddrar dig fram. Google känner sig nu tvunget att åter ta kontrollen över Android-budskapet och deras senaste giv heter Google Play Spel.

Tanken är att denna nya speltjänst ska bli för Android vad Xbox Live är för Xbox, alltså en självklar plats där dina vänner umgås, spelar, och upptäcker nya häftiga spelupplevelser tillsammans.  Motionsloggar och instaväder i all ära men det som verkligen för oss för oss samman och skapar intresse för plattformar är ju de fenomen till spel som plötsligt blossar upp och fängslar en hel mobilvärld. Tomtebloss som Wordfeud, Ruzzle, Candy Crush och de mer seglivade Angry Birds-spelen har varit instrumentella i Android och iOS framgång hur man än väljer att se på det. För mig blev detta uppenbart då min pappa ständigt frågade mig ”Vart haru fåglarna?”, varje gång han kom på besök och snabbt ryckte till sig min nyimporterade iPad för ett parti Angry Birds. Idag har han en egen iPhone och är inte sen med att hoppa på speltrender och annat som försiggår i hans sociala krets.

Det ska därför bli väldigt spännande att se vad Google kan åstadkomma med Google Play Spel som faktiskt är ett område där Apples idag gör ett direkt uselt jobb med sitt ostiga Game Center. Om jag varit ansvarig för denna satsning hade jag sett till att illa kvickt lansera en smart, prisvärd och snygg spelkontroll för djupare spelupplevelser innan Apple hinner före. Öppet mål tamefan. Sedan skulle jag prompt doppa designern av nya Play Spel-loggan i tjära och fjädrar för det bedrövliga färgval och formspråk denna utövat. Kloak-grön och stygg är vad den är. Gör om!

Mer om Google Play Spel finns att läsa här och känner du dig riktigt nyfiken kan du ladda hem och testa det redan idag!

Hej påre!