bild 2

Mobilspelsjuvel – Battle Cats

Att bli tipsad om ett bra spel som du annars hade missat helt är bland det bästa som finns. Plötsligt från ingenstans kommer en spelupplevelse och stjäl både uppmärksamhet och tid likt den lycka som uppstår då mina katter kastas ur sin slumrande vardag varje gång en vilsen fluga hittar in i lägenhetens svala klimat. 

javaaa

Denna gång var det min syster som prompt uppmanade mig att ladda ner spelet Battle Cats till iOS (och Android). Efter en febrig jakt på App Store fann jag spelet som vid första anblick såg ut som något katten släpat in (höhö). Eftersom min syster sällan har fel när det kommer till bra spel (förutom Dragon Age 2 som är rykande dynga) bestämde jag mig för att ge det en chans.

bild 3

Battle Cats är tokigt. Kanske en smula korkat, men i precis rätt mängd. Med sin hyperjapanska stil komplett med skrikande figurer, subtila budskap och blinkande effekter drar det in dig i en dödlig strid mellan katter och hundar. Och ormar, björnar, sjölejon, elefanter, kvinnoben, gudar och de mest skruvade monster du kan tänka dig. Under kjolen av galenskap döljer sig ett relativt djup ”tower battle”-spel där målet är att förstöra motståndarens bas. Detta görs genom att framkalla dina kattkrigare och låta dem hjärnlöst marschera mot fienden tills någon av de två baserna rasar. I stridens hetta tjänar du guldmynt som du spenderar genom att skicka ut fler kämpar i strid och på taktiska uppgraderingar som gör dem starkare och mer effektiva.

 

bild 1

Det bästa med Battle Cats är dock dess märkliga presentation och karaktärsdesign som under spelets gång bara eskalerar till nivåer som får dig att längta efter nästa nivå. Att spelet begränsar din speltid med det vanligtvis usla energi-för-pengar-systemet lämnar inte samma dåliga smak i munnen som andra spel då Battle Cats oförutsägbara stil är värd att vänta på och något som håller i längden. Dessutom är det nog bra för din mentala hälsa med lagom mycket Battle Cats.

Vem du än är, har du något vett i kroppen så testar du Battle Cats nu på momangen. Det är ju faktiskt helt gratis.