Japans största mobilspel siktar på världsdominans

Puzzle-Dragons-Logo

Allt fler gamers vänder sin uppmärksamhet från traditionella spelplattformar och söker sig istället till smartphones för sin dagliga speldosen. Detta blir extra tydligt när man läser den senaste ekonomiska rapporten som Nintendo lämnat där det framgår att endast 160 000 Wii U konsoler sålts i hela världen under det senaste kvartalet, vilket ur alla vinklar är ett skrämmande dåligt resultat mot de miljoner som föregångaren Wii presterade.

I Nintendos hemland Japan ses idag spelkonsoler som något endast de allra mest dedikerade bryr sig om och bärbara Nintendo 3DS har fått lite av en leksaksstämpel riktad till en yngre publik trots sina många briljanta spel. Den smarta telefonens popularitet är helt enkelt för stark och har på bara några få år roffat åt sig marknadsandelar som tidigare prenumererats på av giganterna Nintendo och Sony. Vad är det då som är så lockande på den japanska mobilspelsmarknaden och kraftfullt nog att slita åt sig en publik som praktiskt taget växt upp med en Game Boy i handen? Är det arga fåglar? Kanske Alfapet? Nej, svaret heter Puzzle & Dragons och är precis som det låter ett spel med både pussel och drakar.

Blandar man det finurliga pusslandet i det beroendeframkallande spelet Bejeweled tillsammans med de grundläggande elementen från fenomenet Pokémon får man en hint om vad som är så trollbindande med Puzzle & Dragons. I korta strider tränas söta monster genom att matcha färgade brickor på ett spelfält som aktiverar deras krafter mot vad som än står i din väg. Varje mini-äventyr avslutas med en boss fajt och efteråt summeras striderna och monstren avancerar i nivå och har chans att utvecklas till en kraftfullare variant. Utvecklaren bakom spelet heter GungHo kallar sitt spel för ett ”extremt populärt och beroendeframkallande freemium spel med nedladdningar motsvarande tio procent av den japanska befolkningen”.

puzzlesanddragons

 

Termen freemium är ju som du säkert listat ut en sammanslagning av orden ‘free’ och ‘premium’ vilket spelbranschen har valt att kalla gratis-spel med högt produktionsvärde. Superpopulära World of Tanks är ett annat exempel på spel i samma genre och kända utvecklare som Crytek påstår att branschens framtid stavas på detta vis. I dagens läge drar Puzzle & Dragon dagligen in runt två miljoner dollar i ren vinst till GungHo genom spelets inbyggda mikrotransaktioner som ökar spelarens chanser att få tag i mycket ovanliga monster och för att på sikt lyckas samla de 400-ish figurer som finns i spelet. GungHo har som mål att bli det största företaget i spelbranschen och efter att ha toppat mobilspelslistorna i Japan flera år i rad med sina pusseldrakar har man kommit en bra bit på vägen.

Relativt nyligen lanserades Puzzle & Dragon i Nordamerika och av recensioner att döma har mottagandet varit bra. Få spel lyckas ta sig över haven utan att något går förlorat i de kulturella skillnader som råder mellan kontinenterna men tack vare vassa krokar som samlande, belönande ljudeffekter och utmärkt grafisk design tror jag att man kommer lyckas charma den allt yngre mobilspelspubliken. Enligt GungHos VD, Kazuki Morishita planeras Puzzle & Dragons att släppas i Europa inom kort och det är nog bara en tidsfråga innan även vi européer pusslar med drakar dagarna i ända.