Mobila succén Flappy Bird väcker känslor på nätet

Flappy-Bird-

Kanske har du sett den lilla gula pippin på toppen av iTunes App Store för gratisspel. Spelet heter Flappy Bird och har under veckan fått en hel del uppmärksamhet på grund av mindre smickrande omständigheter.

Att göra spel med målet att tjäna så mycket pengar som möjligt med minsta möjliga insats är på ytan minst lika uselt som det låter. Om denna minimala insats dessutom innebär stöld av andra utvecklares hårda arbete och talang når vi givetvis nya nivåer av uselhet.

Flappy Bird drar enligt en intervju med spelets skapare Dong Nguyen, in runt 50.000 dollar per dygn via spelets inbyggda reklamplatser och har på mycket kort tid gjort honom väldigt rik. Att spel blir populära och belönar dess kreatörer därefter är givetvis hur bra som helst. Så varför har då halva Internet plus undertecknat så svårt att glädjas åt denna massiva spelframgång?

I takt med att spelets popularitet ökat har det självklart dragit till sig en hel del blickar från andra utvecklare, som nyfiket vridit och vänt på det för att ta reda på varför så många verkar gilla det. Och vi kan väl alla vara överens om att vi minsann har sett de där gröna rören någon annanstans förut. I en jämförelse som spelsajten Kotaku har gjort blir likheterna mellan Nintendos odödliga klassiker och Flappy Bird ofrånkomliga och visst känns det väl lite ostigt att ett reklambaserat spel åker snålskjuts på denna ikoniska design?

ku-xlarge

Det hela blir inte roligare av att spelets hela grundkoncept misstänkts ha stulits från mobilspelet Piou-Piou från 2011. Man behöver ju inte direkt kisa för att se en del likheter…

Piou-vs-Flappy-bird

Självklart sker dessa idéstölder hela tiden inom spelvärlden och kanske är det så att den ”stula” versionen ibland överträffar originalet på olika sätt, men poängen med detta något griniga inlägg är hur fel det är att tjäna pengar på andra personers idéer och arbete utan att ge dem så lite som ett erkännande för vad de har gjort.

Den stora mängd uppmärksamhet som spelets framgång och misstankar har lett till, fick nyligen spelets skapare att gå under jorden och inga mail och samtal från press besvaras längre. I ett uttalande på Twitter säger herr Nguyen att han ”aldrig bett om all uppmärksamhet” och att han ”vill vara ifred”.

Med intäkter värda över 18 miljoner dollar per år kan det nog bli svårt att hålla sig undan alla frågor kring Flappy Birds luddiga ursprung.