En helg med Destiny

Destiny

Med Watch Dogs i backspegeln som något av en besvikelse finns nu inte så värst mycket kvar att se fram emot i spelväg 2014. Förutom Destiny då. Med vetskapen av vad Bungie är kapabla till när det kommer till underhållande rymdskjutare var det inte lätt att hålla armar och ben i styr i väntan på att helgens testversion skulle laddas ner.

Destiny beskrivs enklast genom att blanda spel som Halo, Borderlands och Diablo i en stadig mixer. Själva rörelsen och action-delen känns direkt lyft ur Master Chiefs universum och sättet du plockar upp ny utrustning och jonglerar tre olika sorters vapen är väldigt Borderlands-inspirerat. När du skjuter på utomjordingar poppar även siffror fram ur dem för att visa hur mycket skada du åstadkommer.

Låt inte Bungies ord lura er, Destiny är ett MMO. I spelet finns alltifrån utrustningsförsäljare till en dedikerad knapp på kontrollen för att börja dansa. The Tower, kallas den plats där spelare samlas för att sköta sina dagliga sysslor som att kolla brevlådan, hämta belöningar och uppgradera rustning samt vapen.

Från denna ‘hub-värld’ kan man sedan ta sitt privata rymdskepp till olika planeter för att utföra uppdrag eller fullskaliga ‘raids’ med upp till åtta personer. I testversionen som vi spelade fanns endast ett område och åtta karaktärsnivåer tillgängliga, men det rådde ingen brist på aktiviteter för det. Storyn i Destiny berättas genom speciella ”Story Missions” som avancerar handlingen och avslutas automatiskt efter att alla kriterier har fyllts. För den som fritt vill utforska en planet finns ”Exploration Missions” som låter dig ströva fritt och reta upp den lokala befolkningen på eget bevåg.

Då och då hittar du ny utrustning i både kistor och genom att besegra fiender. Att snubbla över ett riktigt mustigt raketgevär förmedlade en glädjekänsla som få saker kan toppa. Din ‘Guardian’, som spelarens karaktär kallas, kan bära tre olika vapen samtidigt. Dessa har olika ammunition vars mängd begränsas beroende på vapnet i fråga.

Personligen kombinerade jag automatvapen, prickskyttegevär och raketkastare för att alltid ha något till varje situation. Jag spelade dessutom som ‘Hunter’ vilket innebär att jag gärna har lite avstånd mellan mig och fienden. I övrigt fanns även klasserna ‘Titan’ och ‘Warlock’ att välja. Ganska lätt att gissa sig till vad de är till för va?

Självklart finns även möjligheten att spela mot andra spelare i mer traditionella multiplayer-kartor. Endast ett spelsätt var upplåst under helgen och i det var uppdraget att kontrollera tre områden på kartan på samma sätt som i t ex Battlefield. Kartorna är designade så att det alltid finns olika sätt att ta sig fram genom dem och spelets generösa dubbelhopp används flitigt för att få en överblick över slagfältet. Lyckligtvis är det mycket svårt att skjuta med träffsäkerhet under dessa hopp, annars hade nog striderna snabbt bestått av hoppande snipers. Det är tydligt att själen i PvP-delen kommer ifrån Halo Multiplayer, men med en tydlig höjning i tempo och hastighet.

Utrustningen du bär följer också med in i multiplayer-matcher, vilket troligtvis innebär att du gör bäst i att ha speciella vapen och rustning undanstoppade för dessa tillfällen. Bland annat märkte jag hur hagelgevär var väldigt populärt bland andra spelare i PvP, men syns nästan aldrig i spelets övriga delar. Med största sannolikhet kommer även det färdiga spelet innehålla utrustning som endast går att använda i PvP. Av den tid jag spenderade med PvP-delen av testversionen fick jag ett mycket positivt intryck och jag ser fram emot att spendera mer tid med den när jag får lägga vantarna på fullversionen av spelet.

Förutom vapen finns så klart en myriad av olika hjälmar, byxor, handskar och annan skyddsutrustning att klä sin krigare i. Dessa har dock lite olika begränsningar och passar ibland bara en viss typ av spelarklass. Precis som vilket annat MMO som helst. En annan MMO-ton är sättet du stöter på andra spelare i Destiny. Vilt främmande spelare dyker nämligen upp i ditt spel lite då och då  vilket gör att spontana grupperingar ibland sker för att besegra ett gemensamt hot. Detta är lite av hemligheten i varför Destinys värld fungerar så bra som den gör och eftersom det sällan råder någon förvirring över vad som ska göras, flyter samarbetet oftast på bättre än i många andra fall.

Kommunikationen i Destiny förlitar sig likt andra spel på röstchatt, men detta är inte ett måste för att ha kul. I övrigt finns även en handfull gester som din karaktär kan utföra med ett knapptryck på kontrollens styrkors. Detta används flitigt för synkroniserad dans efter valfri fälld boss.

Testversionen var exklusiv till PlayStation 4 och om vi ska tro Bungie och Sony är det till det formatet som mest innehåll kommer släppas för Destiny. Spelet kommer dock även släppas till Xbox One, Xbox 360 och PS3. Till PS4 flöt allting på riktigt bra och grafiskt finns inte så mycket att klaga på med tanke på den skala på den värld som äventyret utspelas i. Jag är dock övertygad om Xbox One versionen kommer se näst intill identisk ut och det är givetvis på de nya konsolerna som Destiny avnjuts bäst.

Efter att ha spenderat merparten av den gångna helgen i denna actionfest kan jag slå fast ett par saker. Destiny kan verkligen bli hur bra som helst och det kommer krävas åtta varv skumgummi kring mitt huvud för att jag inte ska stånga mig medvetslös i väntan på att spelet släpps den 9 september.