Blandade intryck från årets största turnering

Det krävdes några dagar för att smälta den senaste tidens frossa i e-sport. Många bra matcher och lika många sena nätter har det blivit, men redan i kvalet började man se att det här årets upplaga skulle sluta väldigt annorlunda. Förra årets finalister svenska Alliance och ryska Na`Vi blev totalt överkörda då de andra lagen verkade ha lärt sig deras strategier och helt enkelt utvecklats mer.

I år var det två Kinesiska lag som kämpade om första platsen i en final som var allt annat än spännande. Newbee mötte Vici Gaming som efter andra matchen verkade ha gett upp helt, vilket ledde till väldigt ensidiga matcher på runt 20 minuter. Finalserien slutade 3-1 till Newbee som i sista matchen körde över VG på bara en dryg kvart. Föregående år utsågs mästaren strax innan frukost svensk tid, i år var jag lite besviken över att jag både hade tid och energi över till annat när pokalen lyftes strax efter midnatt.

Med över $10.9 miljoner i prispotten känns det nu som att flera större bolag börjar ta e-sporten mer på allvar och man kunde via nätet se turneringen på bland annat TV6 och ESPN. Att säga att turneringen vuxit ganska kraftigt sen föregående år är en underdrift, om man bara jämför med prissumman så låg den totala potten förra året ”bara” på $2.9 miljoner.

Det var över lag en bra turnering i år, Valve skötte den felfritt och hade framför allt gjort det lättare för nya spelare att följa matcherna genom anpassade streams. Tyvärr föll underhållningsvärdet kraftigt i finalen men det var ändå en hel del bra matcher att titta på från kvalet.

När allt var slut gottade jag mig stället i den sista matchen från förra årets finalserie där Alliance spektakulärt vann med ytterst små marginaler. Det tycker jag du också borde göra, en timme av nagelbitande e-sport när den är som bäst följer nedan.

Vad tyckte du om årets turnering?