Bättre än cigaretter

1

Tv-spel har funnits i mitt liv så länge jag kan minnas. När jag var liten (så liten!) brukade jag och mina vänner föra hätska diskussioner på skolgården om allt som rörde spelens förtrollade värld. Oftast handlade det om alternativa strategier att besegra tuffa bossar eller rykten om hemliga genvägar i Super Mario Bros.

På den tiden fanns inget facit. Inget Internet att googla på eller spelguider att köpa på releasedagen. Istället fick dessa smått orimliga rykten och skrönor härja fritt. Tills dagen då en Nintendo Power-tidning dök upp på skolans dammiga rastplats. Det bortskämda ensambarnet i klassen hade på något sätt lagt vantarna på en amerikansk utgåva av blaskan som mer eller mindre avslöjade alla hemligheter i spel som Super Metroid och Link to the Past.

Tack vare min tidigt utvecklade engelska lyckades jag på ett stökigt sätt översätta denna nyfunna bibel och satt plötsligt på nycklar till de allra mest frustrerande delarna av dåtidens hetaste spel. Enda sen den dagen har jag varit snudd på sjukligt förtjust i speltidningar av olika slag.

Ett bra tag var det den enda källan till spelnyheter och varje månadsskifte förhandlade jag till mig en något vassare månadspeng för att ha råd med det senaste numret av PSM, som var det första spelmagasinet på svenska med inkluderad demoskiva på kommande spel. Det ni!

Sedan låg jag dubbelvikt i sängen och läste febrilt till ögonen trillade ur. Idag ser det lite annorlunda ut. Nu dominerar självfallet Internet nyhetsflödet och spelrecensioner tack vare dess korta väg till läsare och konsumenter. Varför skulle någon vänta en månad för att läsa de senaste nyheterna när de plötsligt var ett par klick bort? De tidningar som inte såg eller ignorerade denna utveckling föll snart bort och utrymmet för speltidningar blev snabbt mycket begränsat.

De tidningar som fortfarande finns idag kämpar fortfarande i sträng motvind, men tvingas tack vare detta till att testa nya saker som mer nischade reportage och experimenterande med olika papperskvalité och grafisk design. Detta är något som en gammal tokprenumerant som jag inte kan motstå så idag bar det av till Pressbyrån där den bättre delen av en femhunka lades på importerade exemplar av bl a Edge och Retro Gamer.

Bättre än cigaretter, väste jag till den bekymrade individen bakom disken.