Vi har spelat: Guaccamelee! Super Turbo Championship Edition

20140704-192538-69938452.jpg
I dagarna släpptes en nyutgåva utav en av fjolårets bästa wrestlingbaserade-plattformare. Jag syftar givetvis på Guacamelee som begåvats med en ultrasmaskig specialversion innehållandes extra allt. Super Turbo Championship Edition, heter den minsann. Inte illa.

Förutom de redan släppta tilläggsdelarna från den tidigare versionen, får vi även ta del även rad nya förmågor, fiender och t om en helt ny slutboss.
Den som redan spelat Guacamelee minns säkerligen spelets tajta spelkontroll och utmanande hopp-pussel.

Guacamelee var och är ett svårt spel. Dock finns en så pass välbalanserad nivå på utmaningen vilket gör att tålamodet sträcks ut likt ett gummiband, precis till gränsen, men utan att brista. Något som väldigt få spela lyckas med. Iallafall hos mig. Tajming är nyckeln i både strider och kluriga pussel, vilket funkar väldigt bra tack vare den vassa kontrollkänslan.

Det går att spela tillsammans med en kompis, men se till att spela med någon likasinnad för att undvika regelrätta slagsmål efter upprepade misslyckanden pga otajmade hopp. Personligen hade jag roligare ensam med Guacamelee.

20140704-192649-70009535.jpg
Förutom själva utmaningen finns också mycket annat härligt som gör det värt att investera i detta Metroid-doftande brottar-äventyr. Spelet har en mycket härlig grafisk stil samt mängder med humoristiska inslag i form av skojiga dialoger och otaliga referenser till klassiska spel.

Eftersom huvudkaraktären i spelet är en svulstig fribrottare, är det kanske inte så oväntat att det sparkas en hel del stjärt under spelets gång. Dessvärre är nämnda stjärtsparkande spelets svagaste del. De flesta attackerna resulterar i att du kastar iväg fienden ifrån dig vilket inte känns så kul då du försöker få till de mer avancerade slagserierna. Striderna tappar därför ofta tempot och fajterna hamnar liksom i otakt.

I det stora hela är detta dock inte illa nog för att sänka spelet i sin helhet, som fortfarande står sig som ett utav de bästa action-plattformarna på den här sidan årtiondet.

Spring och köp.

(Finns till PS4, PS3, PS Vita, Xbox One, Xbox 360 och Wii U.)