Gör joggingturen till ett spel

Livet som spelfantast leder till en hel del stillasittande. Att spela tv-spel bränner man inte några stora mängder kalorier på. Inte ens i sportspel. Surt men sant.

Motion är bra. Att röra på sig är nyttigt. Fakta som är svår att argumentera emot, hur mycket det än svider. Det kan dock vara svårt att hitta motivationen till att välja långpromenaden framför spelkvällen och eftersom belöningen av en aktiv livsstil mestadels är långsiktig kan disciplinen ofta bli lidande.

Hemligheten ligger i att lura sig själv en aning. Jag ska förklara.

Genom att ta element från spel som t ex karaktärsutveckling, strategi och poängsamlande och kombinera det till något som innehåller fysisk aktivitet så hittade jag nyckeln till att finna motion underhållande. Jag gjorde det till ett spel helt enkelt.

IMG_1775

Jag började med att investera i ett armband som mäter min dagliga aktivitet och skickar statistik till en app i min telefon som ger mig info om hur nära jag är mina dagliga mål, samt hur mitt resultat står sig emot mina vänner. Alltså poängsamlande och karaktärsutveckling. Toppenkul. Att armbandet dessutom har små lampor som tänds och blinkar när jag når mitt mål gör inte saken sämre.

IMG_1776

Nästa motivationskälla hittar jag i mobilspelet Ingress. Detta är en app från Google som använder sig av kartprogrammet Google Maps och din telefons GPS för att simulera ett digitalt slagfält där verkliga landmärken och intressepunkter förvandlas till portaler i din telefon som måste erövras och försvaras.

Som ny agent får du välja mellan den blå eller gröna sidan av kampen och genom att promenera till platser som t ex rådhuset eller en känd skulptur hittar du mystiska portaler som går att belägra och uppgradera med speciella föremål som du samlar i spelet. För att använda dessa föremål krävs att du förbrukar en energi som kallas XM och för att få tillgång till mer XM krävs att det att du rör på dig.

IMG_1777

Lyckas du nå tre portaler inom räckvidd av varandra kan du länka dessa och skapa ett kraftfält som ger din sida poäng i kampen om just ditt område och stad. Strategi på hög nivå och hur kul som helst.

IMG_1764

I appen kan spelare dessutom kommunicera med varandra och tillsammans planera och samarbeta för att öka sin effektivitet på kartan. I Norrköping finns redan en flitig grupp agenter som dagligen strider om stadens klassiska kvarter och som ny spelare får man lätt kontakt med hjälpsamma veteraner som gärna talar om hur du gör för att stiga i nivå och få tillgång till kraftfullare vapen och föremål.

Jag förstår att konceptet kan vara svårt att greppa i textform så därför tycker jag att du genast borde testa Ingress som finns till både Android och iOS. Självklart är ju den blå sidan den överlägset bästa och bevaka gärna mina portaler lite extra. ;)

Vips grillchips så är en trist promenad förvandlad till något helt annat. En mil om dagen! Minst!