Tv-spel i läroplanen

19video-span-articleLarge

I dessa valtider hör man om både ris och ros kring den svenska skolan och dess utformning. Betygsystem ska ändras och lärare ska få bättre lön och mindre stress i arbetet. Kanske är dessa saker nödvändiga och vettiga. Om detta vet jag ingenting.

När jag gick i skolan brukade jag drömma om att tv-spel fanns med på läroplanen. Att det åtråvärda datorrummet i skolans bibliotek användes till Quake 3 matcher på lektionstid och att lärare sedan betygsatte dina raktet-hopp och kartnavigering.

”Du är duktig men kan bättre, kanske borde du vara lite mer sparsam med din hagelbrakare.”

Där har vi ett givande kvartsamtal om något.

Kan man inte slita ut folkdans från gympan och ersätta den med Dance Central för Kinect?

Tänk om skolan använde sig mer av spel för att förbättra barns förmågor inom samarbete, planering och social interaktion. Fick jag bestämma så hade det ersatt den där rullande tv-vagnen med för länge sedan.

Studier har visat att barn som spelar online lär sig att både skriva och tala på engelska snabbare än andra barn. Tänk er t ex en engelsklektion där klassen delas upp i mindre grupper som tillsammans ska samarbeta i MineCraft för att utföra uppdrag som läraren skriver på tavlan.

”Build a house.”

Sedan får grupperna kommunicera på engelska via både röst och text för att hitta resurser och planera husets design.

Givetvis måste mycket av lektionerna fortfarande ske på vanligt vis, men jag tror verkligen att spel har en potential att öka intresset i en rad olika ämnen då de har en förmåga att fånga barns uppmärksamhet på ett sätt som en whiteboard bara kan drömma om. Kanske kan de t om skapa ett par helt nya ämnen i takt med att vi lever mer av våra liv på Internet och ständigt kommunicerar med våra sociala kretsar.

Alla spel är självklart inte användbara i utbildningssyfte och givetvis måste dess innehåll vara lämpligt för elevernas ålder. Finns ju inte mycket som talar för att Call of Duty har särskilt mycket att bidra till ett utvecklat intellekt även om det är kul att spela. A+ i no scoping och kreativa svordomar?

Möjligheterna är många och även om vi i Sverige inte är lika långt framme som andra så skulle det inte förvåna mig om spelen letar sig in i läroplanen inom några år. Förhoppningsvis med hjälp av nya lärare som likt mig önskat att historielektionen utspelat sig i Civilization.

Vad tycker du? Har spel en plats i klassrummet eller borde skolor genast investera i mer trolldeg och piprensare?