Vilket öde väntar Destiny?

destiny-22

Vid midnatt är det dags. Då snurrar Bungie äntligen igång servrarna för Destiny, det i särklass mest ambitiösa spelet någonsin från studion bakom Halo. Destiny är spelet med en ryktat budget på över 500 miljoner dollar samt ett franchise som utgivaren Activision väntas kunna krama ur för fullt de kommande tio åren.

Men hur bra är det egentligen? Kan Bungie leverera något som når upp i de nivåer av hype som de själva till stor del har skapat genom sin tunga marknadsföring kombinerad med allmänt hemlighetsmakeri. Jag skulle så gärna vilja vara en fluga på väggen hos Bungie idag för att få en bild av hur stämningen ser ut. Destiny är årets största spelsläpp och pressen hos dess skapare måste vara enorm.

Jag spelade som många andra både den sk alpha och beta-versionen av spelet under sommaren. Mycket utav det som visades då var bekant, men vissa saker var nya och väldigt spännande. Destiny beskrivs ju enklast som en kombination av Halo, Borderlands och till viss del Phantasy Star Online. Vad som dock gör det unikt är dess design och universum, något som verkligen måste leverera i längden om Destiny ska få de ben som Bungie hoppas på.

Under hela sommaren har jag funderat på hur Bungie tänker göra för att inte Destiny ska bli ett spel som man spelar intensivt i 15 timmar och sedan tröttnar på. Hur ska de lyckas berätta sin historia utan att den blir uttjatad och ointressant? Vad ska man göra när man nått maxnivå? Finns det tillräcklig variation bland utrustningen för att det ska motivera fortsatt spelande? Hur ser balansen ut mellan multiplayer och ensamt spelande? Finns där mer att göra än att skjuta på utomjordingar?

Och så vidare…

Bungie har självsäkert sagt att Destiny sett till skala är det största spelet de någonsin gjort och att de har svårt att förstå de som tvivlar på dess långsiktiga appeal, men om man med kritiska ögon tittar deras tidigare spel så väger ju det uttalandet inte så tungt. Halo-spelen var ju till skalan inte så värst stora trots allt. Välgjorda och grafiskt imponerande ja. Skapade de en känsla av ett levande universum med enorm frihet och variation? Not so much.

Nuförtiden är det mycket ovanligt att ett spel av den här storleken släpps med så pass mycket fortfarande dolt bakom kulisserna. Jag har faktiskt ingen aning vad som väntar när spelet släpps i natt. Och kanske är det därför som det är så otroligt spännande. Ska Destiny bli det där genreöverskridande superspelet som vi alla hoppas på eller väntar en upplevelse med en bedövande neutral eftersmak?

Om mindre än ett dygn får vi äntligen sätta tänderna i svaret.